
De Jonacantate is gecomponeerd met in het achterhoofd een blokfluitsextet. De bezetting is dan ook sopraan, alt, tenor, bas, grootbas en contrabas. Dit wordt aangevuld met zes solozangeressen en samen vormt het een groep die de stem van God voorstelt. Er doen nog meer instrumenten en zangers mee, waaronder een kamerorkest van 10 instrumenten, een koor van 21 zangers, een spreekstem, een pianist en twee zangsolisten (tenor en bariton). En dit alles wordt geleid door de Culemborgse dirigent Marijn Slappendel. "Dat deze cantate is gecomponeerd met ons in het achterhoofd, is natuurlijk een hele eer", vindt Marijke.
"Het wordt heel spannend. Want we moeten nu afstappen van al onze kennis van de barok en ons in het diepe storten van de moderne muziek. Dat zit toch anders in elkaar", aldus Els. En dat is ook wat de Stichting Anisymuz, dat de organisator is van de cantate, beoogt. Zij wil aantrekkelijke nieuwe symfonische muziek laten componeren en laten uitvoeren om amateurmusici en haar publiek kennis te maken met het idioom van de hedendaagse muziek. "Modern is het zeker, maar het is absoluut geen minimal music. En daar was ik in het begin wel bang voor. Want daar heb ik niets mee. En de spannende akkoorden die je tegen komt door het gebruik van de vele mollen en kruizen, herken ik ook wel uit de barokmuziek", vertelt Mariëlle. "Ik kan er wel erg van genieten!"
Tot op heden zijn er drie delen enthousiast doorgespeeld, maar Flûtes à Lek is erg benieuwd naar de rest. "Wat helemaal bijzonder is, is dat Alfons van der Mullen een aantal keer op de repetities aanwezig zal zijn om ons te coachen en te begeleiden. Daar kijk ik wel naar uit", legt Simon uit.
